Toekomstacademie: wat is de ervaring van Johan en Serkan?

Johan en Serkan over hun ervaring met de Toekomstacademie en waarom zij zich hebben opgegeven.

Denise Beuving
28/7/2022

Zoals we in dit bericht al deelden zit de Toekomstacademie voor softwareontwikkelaars erop. Twaalf weken lang werden negen nieuwkomers (statushouders) met een passie voor programmeren en een achtergrond in de IT of wiskunde getraind om hun softskills (professionele vaardigheden/personal branding) en hardskills (inhoudelijke kennis op het gebied van softwareontwikkeling) te vergroten.

Elke deelnemer werd gekoppeld aan een buddy vanuit Camas IT of zusteronderneming Perspectief. Johan Blok, commercieel adviseur bij Perspectief, was een van de collega’s die zich aanmeldde als buddy. Hij begeleidde Serkan. In dit interview vertellen Johan en Serkan over hun ervaring met de Toekomstacademie en waarom zij zich hebben opgegeven.

Serkan, hoe ben je bij de Toekomstacademie terecht gekomen en waarom heb je je opgegeven?

"Ik ontving een e-mail van New Dutch Connections met meer informatie over de Toekomstacademie. Toen ik deze e-mail las, was ik meteen geïnteresseerd. Ik heb namelijk in Nederland een opleiding ICT gevolgd en wilde hier graag in aan de slag. De Toekomstacademie gaf mij deze kans."

Hoe heb je de Toekomstacademie ervaren?

"Ik vond het een leuke ervaring. Het was de eerste keer dat ik een traineeship binnen een Nederlands bedrijf mocht volgen. Ik kon het erg goed vinden met mijn buddy en hij heeft mij goed geholpen. Hij is zelfs een keer voor mij naar Haarlem gekomen!"

Wat heb je geleerd?

"Ik heb een cursus gevolgd en een project over student administratie afgerond. Hier leerde ik werken met MySQL en Visual Studio. Ook leerde ik in mijn project te werken met HTML, CSS en JavaScript. Ik heb hiervoor veel video’s gekeken."

Johan, hoe heb jij de Toekomstacademie ervaren?

"Ik heb het als een leerzame periode ervaren. Ik vind het bijzonder om te zien dat er zoveel verschillen op de wereld zijn en dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is. Als buddy was het even zoeken naar de behoeften van Serkan. We hadden regelmatig contact via de app of spraken af. Ik ben zelfs samen met een andere deelnemer en haar buddy Semih naar Haarlem geweest om bij hem op bezoek te gaan."

"Ik vind het bijzonder dat ze op de voorhand zo’n goede match gemaakt hebben. Ondanks de cultuurverschillen hadden we namelijk veel raakvlakken. Deze kwamen tijdens de eerste ontmoeting al gelijk naar voren. Waar we eerst twee vreemden voor elkaar waren, was het contact al vrij snel warm. Het voelde alsof we elkaar al langer kenden."

Waarom heb je je opgegeven?

"Ik heb lang getwijfeld of ik mij wel wilde opgeven. Maar hoe mooi is het dat je iemand alleen al door een luisterend oor te bieden een steuntje in de rug kan geven zodat hij verder kan in de maatschappij. Ik zag stiekem wel een beetje op tegen de Toekomstacademie aangezien ik zelf geen kennis in de IT heb en ik mij afvroeg hoe groot de taalbarrière zou zijn en of het zou klikken. Maar ik vond het een mooie uitdaging. Als christen vind ik dat ik ook een taak heb om anderen te helpen in het leven."

Meer van dit soort verhalen? Lees dan het verhaal van Evelien en Semih en Peter en Ahmed.

Bronnen