Terugblik toekomstacademie

"Het is mooi om te zien dat we van betekenis zijn voor anderen"

Denise Beuving
28/7/2022

De Toekomstacademie van Camas IT en New Dutch Connections (NDC) voor softwareontwikkelaars zit erop. Twaalf weken lang werden negen vluchtelingen met een passie voor programmeren en een achtergrond in de IT of wiskunde getraind om hun softskills (professionele vaardigheden/personal branding) en hardskills (inhoudelijke kennis op het gebied van softwareontwikkeling) te vergroten.

NDC inspireert vluchtelingen om in zichzelf te geloven en betrekt andere partijen bij het realiseren van hun toekomstdromen, zodat ze hun talenten kunnen inzetten in de maatschappij. Dit doet NDC door verhalen van vluchtelingen een podium te geven en door trainingen en workshops (modules) te organiseren in samenwerking met bedrijven in het kader van de Toekomstacademies door het hele land.

Hoe zag de Toekomstacademie eruit?

"De Toekomstacademie begon met een matchingsbijeenkomst", vertelt André. "Elke deelnemer werd gekoppeld aan een buddy vanuit Camas IT of zusteronderneming Perspectief. Tijdens de bijeenkomst maakten zij kennis met elkaar. De buddy’s leerden de deelnemers hoe het bedrijfsleven in Nederland eruitziet. Hoe lopen de hazen en wat kunnen ze wel of niet doen? Dit was voor de deelnemers helemaal nieuw, omdat de hiërarchie in de landen waar zij vandaan komen heel anders is."

Benieuwd naar de matchingsbijeenkomst? Bekijk dan onderstaande video.

"Na de matchingsbijeenkomst vonden de trainingen plaats. In eerste instantie stonden er twee dagen voor de softskilltrainingen gepland, maar we merkten al gauw dat de meeste deelnemers hier niet op zaten te wachten. Zij wilden al direct met de inhoud aan de slag. We stelden dit daarom bij naar trainingen waarin we zowel de softskills als de hardskills behandelden."

Wat is jou opgevallen?

"Aan het einde van de Toekomstacademie moesten alle deelnemers een project presenteren. De verschillende niveaus waren tijdens deze presentaties goed te zien. Zo was er een docent wiskunde uit Turkije die een nette presentatie had, zichzelf voorstelde en vertelde wat hij had gedaan. Maar er was ook iemand die nog niet goed wist hoe hij zichzelf het beste kon presenteren."

"Ons doel was vooral om te kijken naar het leervermogen van de deelnemers. De meesten waren erg gedreven en vonden het geweldig dat ze deze kans kregen. Ze wilden graag leren en ontwikkelen. Sommigen gingen zelfs met hun buddy eten of een terrasje pakken. Dat was heel leuk om te zien. Maar er waren ook deelnemers waarbij je merkte dat zij het lastig vonden om naar de trainingen te komen en zich te verbinden met hun buddy. Zij vielen dan ook af tijdens het traject."

Wat heeft het jullie opgeleverd?

"Driekwart van de deelnemers heeft het aanbod gekregen om in september door te gaan met een opleiding. We hoopten op minimaal de helft, dus dit is boven verwachting. Ik sprak tijdens de afsluitende bijeenkomst een aantal deelnemers die niet wilden wachten tot september. Zij wilden nu alvast trainingsmateriaal waarmee ze in de zomer aan de slag kunnen. Dit hebben ze ook gekregen."

"Het is mooi om te zien dat we van betekenis zijn voor anderen. En dit terwijl het heel dicht naast ons werk ligt. Ondanks dat niet iedereen doorgaat in het opleidingstraject hebben we ook de deelnemers die afvielen, geholpen met hun integratie in Nederland."

Willen jullie hier in de toekomst mee verder?

"De bedoeling is om nu te kijken naar hoe het opleidingstraject verloopt. Wel zijn we al aan het kijken of we voor het datateam iets soortgelijks kunnen opzetten. Ook zie ik kansen voor Perspectief om op deze manier mensen te werven."

Hoe kijk je terug op de samenwerking met New Dutch Connections?

"Erg positief! New Dutch Connections heeft een groot netwerk. Zij hebben geholpen bij het selecteren van mensen waarbij de kans groot was dat ze de Toekomstacademie succesvol zouden doorlopen. Ook hebben ze ons geholpen bij het voeren van gesprekken met de gemeentes. Zo kunnen de deelnemers het opleidingstraject bij ons volgen met behoud van een uitkering."

"Bright Richards, founder en director van New Dutch Connections, bracht veel samenhorigheid in de groep. Hij weet de drempels weg te nemen bij mensen die hier nieuw zijn en die hier al hun hele leven wonen."

Bronnen